Петко Задгорски

Петко Задгорски /1902-1974/, „Гемии – разтоварване“ (1948), маслени бои-платно, 68-78 см., инв. номер 57.

 

За изкуството на Петко Задгорски – патрон на Бургаската художествена галерия

Всестранните интереси на този талантлив човек ни отвеждат често в несъвместими на пръв поглед насоки на човешките търсения и умения. Неговите проекти на яхти, кораби и гемии намират до днес приложение в родното ни корабостроене. Той е първият секретар на Дружеството на бургаските художници, по-голяма част от които са негови ученици и приемници. Той е първият реставратор на художествената галерия. Ако разгледаме многобройните стенописи на художника, ако се запознаем отблизо с неговото богато живописно и графично творчество, ще се убедим не само в универсализма му, но и в това че той е един от онези творци, които променят начина, по който възприемаме света.

На 22 февруари 1952 г. в Морската градина на Бургас е открит паметник на големия поет а А.С. Пушкин. Специалистите го наредиха сред най-добрите реализации на тази тема в световното изкуство. Автор и изпълнител на паметника е бургаският художник Петко Задгорски.

За изкуството на художника не може да се приложи нито едно от обичайните определения като регионалист, маринист, майстор в която и да е живописна насока, тъй като той постига рядко тематично и жанрово богатство. И то не само  защото минава леко от пейзажа към композицията и портрета или се отказва от всичко това и се залавя със скулптура и графика, а защото ни въвежда в емоционално състояние, което може да излъчи само една многострунна душевност.

Петко Задгорски е роден на 2 юли 1902 година в Сливен. От рано останал сирак, той бива възпитан  в дух на патриотизъм и родолюбие от баба си Ана, родственица на Хаджи Димитър. В Художествената академия /1924-1928/ учи в класа на професор Димитър Гюдженов, художник, чийто творчество изцяло е възхвала на българската история. Под негово въздействие той се приобщава към реалистичното изкуство, към сюжетната композиция, често свързана с литературен подтекст.

Когато по-късно пристига в Бургас и остава тук до края на живота си, неговата романтична нагласа прелива в любов към морето. Той изучава със страстта на изследовател приливите и отливите, залезите, които потъват някъде зад хоризонта. Дългите разходки навътре в морето с направената от него самия яхта го отвеждат в миража, където се сливат реалният и неговият измислен свят. „Мъгла над рейда“, „Лодки“, „Пейзаж от солниците“ разкриват импресионистичната насока на неговите търсения. До зрителя достига плясъкът на вълните, писъкът на чайките …

Рожби на деликатна чувствителност и оригинална образна мисъл, тези картини говорят за упоритата работа на художника при довеждане на своето послание до зрителя. Те заемат важно място в неговото наследството, защото осъществяват връзката му със следващото поколение бургаски художници – Георги Баев, Генко Генков, Владимир Гоев, Тодор Атанасов.

Картините на Петко Задгорски, създадени през педесетте години на миналия век, макар да носят духа на своето време, показват личната творческа позиция на автора, насоката му към чисто художествените задачи.

Въпреки че пресъздава реалността в нейните материални форми, сблъсъкът му с натурата почти винаги преминава в обобщена представа, събираща видяното и мечтаното в едно, в идеалното пространство на картината. На зрителя се предава убеждението за неотделимостта на красотата от нравствеността.

Вътрешната свобода на твореца, неговата убеденост в правотата на избраната позиция, интересът към историята и миналото на българския народ са причината да се родят прекрасни творби като „Хвърковатата чета“, „Лопушанската чета“, „Бунтът на жените“ и др. Тези картини показват не само идейната насока на автора,но и усета към оригинална композиция, диагонална или фронтална, със силно действени ракурси и неочаквани съпоставки. Личното чувство, с което той е наситил своите творби, е тъй завладяващо, че у зрителя се пренася трепетът на преживяванията му, а това е била съществената задача на художника.

Творчеството на бургаския художник Петко Задгорски, ни дава онази естетическа наслада, каквато изпитваме само пред искрено творчество и то на човек с ясни житейски и философски позиции. То има силата да ни възвърне онова чувство на непосредственост, което губим ежедневно в ритъма на нашия лудо забързан свят.

П. Седларска

 

Advertisements
Публична on 29 март, 2011 at 7:41 pm  Вашият коментар  

The URI to TrackBack this entry is: https://bourgasart.wordpress.com/petko-zadgorski/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: